27 de jul. 2012

COM COMENÇAR UN PLA DE MÀRQUETING (1ª PART)


Molts emprenedors i empresaris desconeixen la importància que el màrqueting té per a l'èxit dels seus negocis. No obstant això, es tracta d'una peça essencial per a les PIMES i els emprenedors que busquen la supervivència i èxit de les seves empreses. 

El pla de màrqueting és l'eina bàsica de gestió que tota empresa que vulgui ser competitiva en el mercat ha d'utilitzar.

En el màrqueting, com en qualsevol activitat gerencial, la planificació constitueix un factor clau per minimitzar riscos i evitar el malbaratament de recursos i esforços. En aquest sentit, el pla de màrqueting es torna imprescindible, ja que proporciona una visió clara dels objectius que es volen assolir i, alhora, informa de la situació en què es troba l'empresa i l'entorn en que està.

Això permet definir les estratègies i accions necessàries per a assolir en els terminis previstos.

Per fer-ho de manera fàcil i pas per pas, ja que el que no volem és complicar-nos amb grans  podem començar per fer-nos aquestes preguntes, fonamentals abans d'establir qualsevol estratègia:
  1. Anàlisis de l'empresa: Que faig? i com ho faig?
  2. Anàlisis de l'entorn (mercat): Qui és la meva competència? i com es presenta?
  3. Anàlisis del client (target): Qui em compra? Com és el meu client?
El primer punt es pot fer fent servir un senzill DAFO, un quadre on es reflecteixen totes les Debilitats, Amenaçes, Fortaleses i Oportunitats. Pot portar una estona, però és vital per reflectir la situació actual de l'empresa:


El segon punt es començar fent un llistat de la competència més directe, com és el seu producte i en què es diferència del nostre, i el més important quin preu té i com es promociona.

El tercer i últim punt, que és el més complicat de saber i el que moltes empreses no s'han plantejat mai, es pot fer mitjançant una enquesta de satisfacció del client, punt que tractarem en un altre futur post.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada